onsdag 26 december 2007

Sammanfattning av SINGAPORE:

Ja, hujja! Vad ska man saga...
Vart ska jag borja, det finns saa mycket att beratta..
..jag ska forsoka ta det lite kort..

Sigapore ar en haftig stad! Jag forstar inte hur en sadan stad har hamnat mitt i allt det ovriga fattiga asien. Med all hightec, ordning och reda och sa "normalt", det hade kunnat vara vilken storstad som helst. Dessutom ar det sa haftigt med folkslaget dar, det ar som hela asien i ett. Det finns en del med indier: Little India, det finns Chinatown osv..
En kvall var vi ut, jag, Abbe, Mike (rumskompis), Jenny (rumskompis) och en buissnesman fran australien som var indier som jag inte kommer ihag namnet pa. Vi satt i varan pub forst "Prince of Wales". Nar dom stangde gick vi och leta ett nytt stalle, vi hittade en indisk bar... Det var skumt och annorlunda kan man saga.. Jenny trodde att det var en Indisk gaybar, men var buissnesman forklarade for oss att det var bara deras kultur, deras satt, att killar och gubbar dansar valdigt nara varandra och mot varan.. Snart stangde aven dom. Vi fortsatte letandet. Vi hittade ett kopcenter som var oppet dygnet runt! Klockan var da kring 3 pa natten, vi gick in, det var fullt med folk som shoppade aven barnfamiljer, mitt i natten, det var nog minst 4 vaningar, det fanns allt!Konstigt!!
Och alla dessa boter! Dom har massa skyltar overallt, forbjudet, forbjudet, forbjudet, boter,boter, boter.. Mike, varan rumskompis var valldigt nara att dra pa sig boter pa S$ 500 (=2500 kr) Han hade en kaffe i handen.. sen gick vi till MRTn (tunnelbanan) och han drack sitt kaffe... sen kommer vi pa "OJOJOJ!" Det ar namligen forbjudet att bla ata och dricka, bota S$ 500. Mike gomde sin kaffe ratt snabbit i tidningen som han hade i andra handen!

Sjukt mycke och vackert julpynttat hela stan, alla affarer, allting! Massa jul-happenings.
Vi har nog fatt den basta julen man kan tanka sig, forutsatt att man inte ar hemma alltsa.

Julaftonen var verkligen annorlunda men fantastisk och vi saknade hemma valldigt mycke!!
Fast vi inte fat nagot riktigt julbord och ingen tomtegrot, sa fick vi i alla fall kottbullar och potatis och kanelbulla pa IKEA. Och dar koppte vi dessutom massor av SVENSKT GODIS och PEPPARKAKOR!! och Finncrisps (hapankorppuja) som vi frossade i pa julafton. Och sa har vi ju bart med oss den lilla Gl'o'ggflaskan i 50 dagar, men det var det verkligen vart!! Gl'o'ggdorten!!
Vi hittade dessutom Swensen's som Abbe har gatt och letat anda sen vi lamnade Kiruna i stortsett.
Istallet for Kalle kockan tre blev det bio "Alwin and the Chipmunks". Grymt rolig film, den maste ni se!!
Sen satt vi hemma pa varat rum, vilket var ett rum med 8 baddar (eftersom alla dubbelrum var fullbokade). Vi hade ganska tur for det var 4 andra som bodde i rummet men just den 24 var dom ute och partajjade hela natten sa vi fick vara alldeles for oss sjalva. Tomten hade kommit med massor av paket under (eller runt..) varan lilla gran!
Sa dar satt vi, tande ett ljus, drack varan gl'o'gg, at pepparkakor och svenskt godis, oppnade vara julklappar och spelade kort!

Pa Juldagen, vilket ar den stora dagen i Singapore, var vi runt pa julgatan - dom hade stangt av en gata for massa julgrejer och forestallningar. Dom firar verkligen julen i Singapore!!
Vi shoppade lite julklappar till oss sjalva :) Singapore ar shoppingparadiset, inte sa vart billigt men ortoligt mycket shopping! Hundratals storastora shoppingcenter men tusentals affarer och dom har sjukt mycke haftiga klader, annorlunda saker!
Sen at vi IGEN pa Swensen's, det var tok mycket folk sa det gick inte fort, vi fick till och med en gratis soppa som lite trost far att det tog sa lang tid :) Detta gjorde att vi var saa nara att fa oss en riktigt lang promenad, for det var precis att vi han med den sista MRTn (tunnelbanan).

Sa Singapore ska ha ett stort tack!
Och annu mer har vi lart oss om olika folk och olika satt och massor. Och om hur annorlunda julen ar varlden over. Singapore julen var vi med om sjalva, sedan hade vi folk fran Australien, Tyskland, Holland och England. Alla firar jul men pa lite annorlunda satt, valldigt intressant!


Och detta eviga tjorvandet med bilder... vi har forsokt nu, men det vill sig inte.. Imorgon kanske!?


Hoppas ni alla har haft en riktigt bra jul!!

Kohta tulee Suomenkielistakin mutta nyt mulla ei ole kun pari minuttia aikaa, ehka huomenna...


KRAMAR!!

4 kommentarer:

Unknown sa...

Hej
Det verkar som ni haft en bra jul trots allt. Att upptäcka att de finns olika sätt och olika traditioner är berikande för en själv och för världsfreden. Jag ser mycket fram emot att träffa Er "live" trots att ni har en suvve blogsida som gör att vi kan följa vad ni gör, hur ni mår och hur ni upplever världen.

Kramar /Pappa
ps. Nu ska vi ut och åka långfärdsskridskor med Inger o Thomas o Jessi

mammis sa...

IKEA har stor betydele för svenskar i förskingring!Har de senaste jularna fått mail från svenskar på reseäventyr, som lovordar IKEA just i juletider. Då är nog längtan efter svensk tradition som störst...
Roligt att läsa er blog- ni verkar ha det bra även om en "hemlängtanstår" rinner då och då.
Njut av livet och allt intressant/spännande ni får uppleva.
God fortsättning på julen och ETT GOTT NYTT ÅR/Gun

Elin Siira sa...

Hejsan Abbe o Marika! DEt later ju som att ni har fatt en jattemysig jul! Kul! Vi hade en fin jul i BukitLawang, bodde pa jungle inn. I stenrummet! Sag ni det? Vi delade paket och drack ol. Men det blev en tidig kvall for mig, var ratt sjuk. Forresten sa sprack var "Tube" pavag ner fran varat camp... oooppsss.. Ha det bra! KRAM!

Anonym sa...

God Jul och Gott Nytt År!!!! hoppas ni får ett fint nyår! Vars ska ni fira? Jag har bokat biljetten och åker 4e, för första gången i mitt liv är jag både tokpeppad och lessen på samma gång. wierd.
Kramar!!! Sofia