onsdag 23 januari 2008

God kvall Vietnam!

Da har vi lamnat Kambodja bakom oss och nu ar vi alltsa i VIETNAM! I Saigon (eller Ho Chi Min City) narmare bestammt.
Varan tid har i asien borjar rinna mot sitt slut sa vi har tyvarr inte tid att stanna har i Saigon mer an en natt. Imorgon aker vi upp till Hoi An som ligger i mellan-Vietnam. Buss, 22 timmar...

Kambodja var lite trakigt att lamna. Men vi ser fram emot Vietnam!

I Phnom Penh (Kambodja) var vi till museet jag berattade om sist, Tuol Sleng eller aven kallat S-21 och till Killing Fields. Det var riktigt omtumlande dag!
Tuol Sleng sag ut som en helt vanlig skola med fyra stora byggnader pa tre vaningar var. I mitten en skolgard. ..och sa var det varldens murar med flera lager av taggtrad runtom.. och innuti..
Bara i just dethar fangelset torterades 20 000 manniskor, man kvinnor och barn!
Jag vet inte hur man ska forklara. Om ni nagonsin ar i narheten - AK DIT! Hela varlden borde se det har. Det ar helt sjukt och helt otroligt att tanka sig att det hande for bara en 30 ar sedan!
Efter att dom torterats med alla sjuka medel och satt man kan tanka sig skickades manniskorna till Killing Fields for att mordas och slangas ner i massgravar. Spadbarn slogs ihjal mot ett trad - for att spara pa den dyra ammunitonen..
Otroligt..
*Ma dom ha det bra i himlen iallafall*

Resan hit fran Phnom Pen gick bra iallafall, lite dum upplaggning pa korsandet over gransen men annars fick vi sova ratt mycke. Vi hittade ett ganska roligt stalle att bo pa, ett smalt hogt hus. Alla husen verkar vara den stilen, varat ar kanske 3 meter brett och 6 vaningar hogt, vi bor hogst upp.

Nu borjar magen ropa efter mat.

Ta vara pa snon och varandra!
/M.

2 kommentarer:

Stina sa...

Hej mina kära!

Gud vad ni får uppleva! Och vad otroligt mycket ni lär er under resans gång.
Snart får vi i alla fall hem er och det ska bli så kul.
I morgon tar vi emot några Chalmerspexare som ska övernatta här. På lördag kommer Runo och Laila på besök. Det ser vi fram emot.

Ha det gott! Vsr rädd om er själva och varandra.

Kramar från mor

Ellen sa...

Tjabba! Ska hälsa från elar-Ante att det inte var bra i Hanoi, så åk inte dit! Bara två veckor tills ni kommer hem, det ska bli roligt! Kram från syster Ellen