lördag 26 januari 2008

Pittoreska gator i Hoi An

Tank dig att 200 skraddare och ett femtiotal cafeer flyttar in till masugnsbyns centrum. Dessutom smaller man upp en marknad med frukt, illaluktande fisk, t-shirtar och handvaskor pa hockeyplanen. Overallt gar det omkring skrynkliga tanter i kineshattar pa kullerstensgatorna. Da har du Hoi An i ett notskal.

Nu kanske det lat som att vi inte gillar stallet, men det gor vi. Hoi An ar skitmysigt! Ett skont stalle att bara vara pa. Sitta och spela kort pa nat cafe eller kanske ta en ol och spela lite biljard nagonstans.

Vi akte som sagt buss hit fran Ho Chi Minh City, eller Saigon om man sa vill. Vi akte klockan 8 pa morgonen och kom fram klockan 8 pa morgonen. Nej, det gick inte skitfort, det tog ett dygn. Men resan var inte sa hemsk. Inte forsta halvan i alla fall, for vi fick aka sleeperbus eftersom varan buss inte kom. Vi hade varsin sang och varsitt tacke. Och kudde forstass. Det var toppen! Sen bytte vi buss. Det var bajs.

Efter att vi tagit igen lite forlorad buss-somn pa hotellrummet, begav vi oss ut for att ta itu med dagens stora uppdrag: Sy upp klader. Jag (Abbe) bestallde en proper svart kostym (med lite diskreta rander pa), en vit skjorta och en svart slips med sneda rander pa, och en brun kavaj. Marika tog bara ha en gra kavaj.

Jag ar forresten jattefin i haret nu. Marika har klippt mig med nagelsaxen...

Idag har vi provat vara klader och det mesta sitter bra. Marikas kavaj och Abbes bruna ska vi prova igen imorgon. Det kanns kul att sy upp finklader, hyffsat med vuxenpoang! Fast det var ju lite pinsamt nar jag skulle prova slipsen. Hur fasen gor man en slipsknut?! Men det visste faktiskt inte butikspersonalen heller. Att bada dom var kvinnor hor inte hit.

Imorgon tankte vi hyra cyklar och ta oss till bort till havet, typ 5km. Det blir nog kul! Vi har inte sett havet sen vi lamnade Koh Lanta for ungefar 15 dagar sedan. Pa tal om det sa ar det ganska kallt har om man jamfor med alla andra stallen vi varit pa. Lokalbefolkningen gar omkring med vinterjackor och tjocka yllemossor! Jag har shorts. Fast, om jag hade nagra langbyxor sa skulle jag kunna anvanda dom utan att svettas tror jag. I alla fall pa kvallen.

Vi trivs jattebra har. Men vi aker nog norrut till Hanoi i overmorgon, alltsa den 28:e. Ytterligare 24 timmar pa buss ar val inget vi ser fram emot, sa det kan handa att vi skjuter upp det nagon dag. Men om vi aker i overmorgon far vi ganska mycket tid i Hanoi. Kanske tar vi en battur i Halong Bay? Asch, det ar bast att inte planera nagot. Det ar nagot vi har lart oss for man gor anda aldrig som man tankt sig.

Vi har lagt upp lite nya BILDER igen. Nagra till fran Phnom Penh som ar fran Tuol Sleng och Killing Fields. Vi lade inte upp dom hemskaste bilderna, det kandes sa knappt. Ni som ar sakra pa att ni vill se dom far vanta tills vi kommer hem!

Pa tal om hem, nu ar det precis 2 veckor kvar! Hoppas ni har riktigt busvader sa vi far mycket nysno sen!

Forresten, Matilda fyller ar idag. Grattis!

4 kommentarer:

Ida sa...

Hoj hoj! Kul att lasa i er blogg! Tankte tala om att aven jag dyker upp i Vietnam i overmorgon! Dock inte hanoi utan saigon och ska dessutom bara vara i de sodra delarna. Hoppas att era skraddarklader blir bra =) Om ni tankte flyga fran hanoi till bangkok sa kan ni flyga med billiga airasia, fast det visste ni sakert redan! Hade bra och njut sista tiden pa semestern!

Stina sa...

Hej!

Vad duktiga ni är på att uppdatera oss här hemma. Känns nästan som att vi är med på er resa.
Vi har vinkat av Runo och Laila för en stund sen. Helgen har varit trevlig, med snöfestival och vackert vinterväder.
Nu håller jag på att baka frallor.
Ines är ute med pappa (eller om det är tvärtom..)

Må gott! Var räddom er!

Kram från mor Stina

Unknown sa...

...byggnad S-21...tortyrens tempel. Alla borde nog se det med egna ögon. Det är svårt att föreställa sig att det bara hände för 30 år sedan. Dvs samma timmar som jag gick på gymnasiet i Kiruna slog de ihjälp småbarn mot träd för att inte slösa på ammunition -UTAN att omvärlden reagerade. Man trodde helt enkelt inte på de som lyckades fly till över till den Thailändska gränsen. De hemskheter de berättade för de utländska journalister kunde ju helt enkelt inte var sanning. Pol Pot sade ju att nu var det folket som tagit makten i Kambodja och många, bl.a annat svenska kommunister och maoister hyllade och rättfärdigade Pol Pot och hans regim... Obegripligt.

Jag skulle verkligen vilja vara med Er../pappa

Elin Siira sa...

Hejsan paret!
Ser ut som att ni har det riktigt bra. kul!!! Hoi an ar skitmysigt, det haller jag med om. Snart ska vi till Palau Langkawi, ar i K.L just nu. Utan pengar elelr kort, men det loser sig. Vi ses dar hemma! kram kram