torsdag 3 januari 2008

Sammanfatning av Railay och nyaret!

Det senaste ni fatt h'o'ra av oss ar om varan jul i Singapore. Nu ar vi pa Koh Lanta, i Thailand och dar emellan har vi vart pa Railay!

Sa nu ska jag berata lite om vara alldeles for fa dagar pa Railay:
Vi akte bat dit, hamnade pa Railay West beach. Laste i vara fuskpapper att alla backpackers, klattrare och billiga boenden finns pa Ton Sai beach, vi tog oss dit. Men det var da lattare sagt an gjort.. En longtail boat dit kostade 200Bt/skalle (=80 kr for oss bada) och vi som ar sa himla sparsamma tankte att "nejnejnej, vi gar". Sa vi tog vara ryggsackar och borjade ga, det var inte sa himla varst langt, men det var ett litet berg i vagen.. Railay ar ju kand for klattringen och det borjade alltsa redan da.

Manga pa Railay eller speciellt pa TonSai ar folk som stannar dar lange, och klattrar. Vi traffade faktist Johanna TS dar.
Pa vagen fran Railay West till TonSai traffade vi pa en kille som skulle vara dar ett halvar, han guidade oss till ett billigt mysigt stalle dar vi kunde bo och berattade lite annat nyttigt vetande om byn.
Vi bodde i en liten bungalow for 300bt/natt (60kr) men vi bodde inte ensamma :D vi hade nagra sma vanner som brukar kallas m'o'ss. Men det gjorde ingenting for dom var snalla.

Kand for sin klattring sa jag.. Det var klattradre och jattefina berg, eller vaggar kanske man borde saga, precis overallt!
Vi klattrade tva dagar. Sjukt kul!! Sa Antti, om du laser detta, sa kommer du att fa dras med oss sen nar vi kommer hem! Speciellt andra dagen var kul, da vi inte var vart alla andra turister utan alldeles vid djungeln och vi hade vi en jattebra guide. Creds till Wee's Climbing School och speciellt varan guide: Solei (tror jag att han hette iaf). Vi var faktist jatteduktiga, tycker vi iallafall.

Vi hyrde aven kayak en dag. Det ar sjukt vackert med alla 'o'ar omkring.
Och vi var till lagunen! Det var ocksa haftigt. En sjo med jattehoga klippvaggar rakt upp runt hela sjon. Dit var det ocksa lite klattring. Klattring och flippflops ar ganska spannande har vi lart oss under dom har dagarna.

Railay ar ett stalle som vi garna aker tillbaka till nangang och stanna lite langre pa. Det ar sjukt mysigt och jatteharlig stammning och och...

Sista dagen pa aret 2007 steg vi upp kl 6.00 och knallade den roliga vagen till Railay East (annu langre bort an West beach) och tog oss med longtailboat och taxi till flygplatsen for att overraska Thomas, Stina och farmor-Alice pa flygplatsen! Vi akte minibuss ner till KohLanta, till Ranghild som alltsa ar Alices syster som bor har i nastan ett helt ar.
Vi bor nu ett litet hus med Thomas och Stina. Vi har KOK och KYL (=egen frukost!!!) och POOL!
Skojja att det var kul att traffa Stina,Thomas och Alice! Inte bara for att det var lange vi traffat dom och saknat dom men dom hade med sig lite grejer... Renkott, Grovt "Marika-brod", Stinas hembakade brod, Renchips, Torkat renkott, Statoilgodis (Tack Ellen!), Kaviar, Glogg, Julmust, Gravad lax, Risgrynsgrot, Finncrisps... Hujja TACK SKA NI HA Thomas, Stina och farmor-Alice!!
Senare kom CHIVA och PAIJONG! Dom har vart har med oss i tre dagar, sa idag akte dom hem, vilket var himla trakigt!! Det ar valldigt roliga och speciella manniskor!
Dagen fortsatte med lite lekte i poolen och nyarsmiddag med lite roliga lekar, ni far titta pa bilderna :) Efter maten gick vi ner till stranden, dar fanns en brasa och massa galna barn som smallde raketer hela kvallen. Men pa 12-slaget var det helt fantastiskt, massormassor med raketer. Dom andra gick och sov ratt tidigt (lite slitna efter den langa resan) men jag, Abbe och Chiva gick och tog ett glas och dansade in det nya aret.

Nar vi vaknade var det alltsa ett nytt ar, en ny manad och en ny dag. Inte vilken dag som helst, for det var ju Abbes fodelsedag!
Pa morgonen fick Abbe frukost pa sangen. (Men det var faktist inte bara Abbe som fick presenter :D Tack sager jag bara!!) Senare var det tartfika, chokladtarta! Vi hyrde moppar, for hela tiden vi ska vara har, sa pa kvallen akte vi in till Saladan (en"stad" har i narheten) och at middag och koppte en GITARR!! Sjalvklart testade vi gitarren pa kvallen och spelade lite finne. Chiva hade aven skrivaThailektion 1 for oss idag.

KohLanta kallas svensk'o'n, det beror pa att 99% av alla som ar har ar just svenskar, manga ar langtidsboende och barnfamiljer. Det finns TRE SVENSKA skolor pa 'o'n, det sager ju en hel del. Sa det finns en hel del skandinaviskt har omkring, bla resturangen Bajen. Dom har super goda pizzor och hopptalt, sjalvklart var jag Abbe och Chiva tvungna att testa :)

Det finns mer att beratta men jag tycker sa synd om er som laser for det lyckas alltid bli sa himla langa inlagg.. men hoppas ni har haft en jattefin start pa det nya aret iallafall!
Kika in pa bilderna ocksa. Nu har vi lagt in massor med nytt!
Manga kramar/Marika

3 kommentarer:

Elins mamma sa...

Hej det är jättekul att läsa allt ni skriver! Vad härligt att få träffa delar av familjen! Vilka sparsamma kämpar ni är, det låter som alla ni ungdomar som reser är på värsta träningslägret:) Sköt om er! Maggan.S

Ida sa...

Hojja vanner vad ni har det roligt! Och vad roliga ni ar! Jag skrattar hogt for mej sjalv nar jag ser Marika, iford tomtemossa, som mumsar pa kottbullar pa IKEA! Ni verkar ha det riktigt mysigt! Vi fick inspiration av er och firade nyar med lunch fran IKEA =)
Askalas att ni har en massa bilder ocksa! Trevlig resa, Kram

Louise sa...

Hej på er!
Grattis Abbe så här lite i efterskott till ett nytt spännande år framför dig. Håller med om att TonSai och Railey är fint. Vi bodde ju också en vecka på TonSai förra året då vi var och träffade Jonatan och Sally Bluegänget. Ha det fortsatt spännande med många minnesvärda upplevelser och välkomna hem när det blir så dax.
Simon är nere i Frankrike med Sandra och bor hos Sofia. Tyvärr gick det inte så bra idag med en landning som slutade på sjukhuset med en lindrigare hjärnskakning, ryggont och blåmärken på bröstkorgen-inga frakturer iallafall. Han stannar över natten på lassa för observation. Får se om han blir kvar de tre veckorna han hade tänkt?
Kramar från Louise och oss andra högst uppe på berget.