torsdag 17 januari 2008

Tummen upp for Kambodja!

Nu har vi varit har i nagra dagar. Vi stortrivs.

Vi tog taget kl:05.55 fran Bangkok den 14e januari. Efter ungefar 6 timmar landade vi i den thailandska gransstaden Aranya Prathet. Fran tagstationen tog vi en tuk-tuk till thai-kambodja-gransen. Val dar promenerade vi igenom passkontroller tills vi nadde kambodjansk mark. Dar hittade vi tva brittiska turister som vi delade taxi med till Siemp Reap... Och det var inte den basta vagen om man sager sa. Jag studsade i taket en 4-5 ganger kanske.

Forsta dagen agnade vi at att strosa omkring pa marknader och lara kanna staden. Siemp Reap ar jattemysigt och lokalbefolkningen ar glad och trevlig. Pa kvallen gick vi ut och hittade till den mytomspunna baren med det fyndiga namnet, "Ankor What ?". (For er som inte vet det sa finns det ett tempel har i narheten som heter Ankor Wat som ar anledningen till att folk aker till Siemp Reap)

Efter knappa 3 timmars somn andra natten steg vi upp kl. 04.00 nar det var kolsvart ute och borjade cykla mot Ankor Wat lagom till att solen skulle stiga upp. Till en borjan gick det hur bra som helst att cykla, nar vi fortfarande var inne i staden, nar det fortfarande fanns gatubelysning, nar vi fortfarade sag nagonting forrutom morker... Efter ungefar en kvart forsvann alla lampor. Det var jattevackert med alla stjarnor men vi sag inte vagen. Som tur var skulle vi ju faktiskt till en turistattraktion och vi var inte helt ensamma pa vagen. Da och da kom den en och annan tuk-tuk som vi forsokte hanga pa sa gott det gick. Nar hade passerat var det kolsvart igen. Trots att vi glomde pannlampan hemma kom vi fram till Ankor Wat i bra tid, helskinnade.

Vi drack kaffe/choklad och sag pa nar templet sakta men sakert kom fram ur morkret. Sen fortsatte vi till ett tempel som hette Ta Phrom. Att kalla det tempel ar kanske fel, det var mest ruiner och trad som vaxte overallt. Typ 1870, nar fransmannen aterupptackte staden Ankor efter nagra hundra ar, var alla tempel i Ankor mer eller mindre overtackta och raserade av all vaxtlighet. Men det ar bara Ta Phrom som inte har blivit renoverat, sa det var ganska haftigt att se.

Vi cyklade runt till olika tempel hela dagen. Totalt var vi borta 13 timmar och nar vi kom hem hade vi cyklat over 3 mil. Det var haftigt att se, men jag fattar inte hur folk kan kopa veckopass till Ankor. Ok, det ar manga tempel att se men det ar ju trots allt bara sten. Jag tror vi gillar "Ankor What?" battre!

Vi har ocksa varit till Land Mine Museum. Ett museum dar det ar massa bilder och bomber och minor. Det drivs av folk som har blivit skadade av minor som lades ut for lange sedan. Fortfarade dor typ tusentals manniskor per ar av minor i Kambodja. Det var ganska larorikt att se.

Idag har vi varit pa ett barnhem. Det var ocksa ganska frant att se. 48 barn som fatt en framtid for att nagon tyckte synd om dom.

Vi gillar Kambodja jattemycket. Mest for att alla manniskor ar sa glada och trevliga. Och varat boende ar jattebra forresten. Fullt med backpackers, biljardbord, en liten restaurang och mysigt stalle att sitta och spela kort pa. Och dessutom ar det gratis internet. Jag vet, nu tanker du: "Hmpf, ni har gratis internet och ni har inte skrivit nagot forran nu!?" Det ar alltid upptaget nar vi ska uppdatera bloggen. Sadesa.

Vi tankte lagga upp bilder men vi hinner inte for vi maste en sista svang till Ankor What?. Imorgon aker vi namligen vidare till Phnom Penh!

Ha det sa bra hemma! Vi ses om nagra veckor!

/Abbe


3 kommentarer:

Anton sa...

Hej Abbe och Marika!
Jag gillade ocksa Kambodja. Folk kandes verkligen genuint trevliga dar.
Ett tips i Phnom Penh ar att kolla in Lakeside. Valdigt skabbiga boenden iofs, men mycket trevliga restauranger och barer i de sma granderna.
Lycka till! / Anton

Unknown sa...

Hej
Nu är vi hemma i Kiruna igen. Resan gick bra men 36 timmar med ond rygg var väl inte så där jättekul. Kul att Ni trivs bra och gillar kambodjanerna. Ta vara på den sista delen av resan. Vi hade gärna fortsatt dela den med Er men får nöja oss med att det är snö och vackert här hemma.
Kramar Pappa T

Stina sa...

Faktiskt skönt att vara hemma igen efter helt fantastiska veckor i Thailand. Den första var bäst, för då var ni med (ett par pluspoäng eller!?)
Härligt att ni har det bra och att ni får uppleva så mycket. Ser fram emot fler bilder.

Kramar från mamma Stina